T-Mobile naar 1,21 mln 4G-abonnees in augustus

T-Mobile telde halverwege augustus 1,21 miljoen 4G/LTE-abonnees. Dat laat een woordvoerster van de operator aan Telecompaper weten. T-Mobile stelt op schema te liggen met de uitrol van zijn 4G-netwerk. Nog dit jaar moet de uitrol afgerond worden. In november gaat T-Mobile ook van start met een 4G+ / LTE Advanced pilot.

In week 33 waren er 1.21 miljoen unieke 4G geschikte handsets actief op het 4G-netwerk van T-Mobile, vertelt T-Mobile-woordvoerster Kathleen Loods. Eind maart waren dat er nog circa één miljoen. “We liggen op schema met de uitrol van het 4G-netwerk om eind oktober 95 procent populatiedekking te hebben. Iedere dag wordt 4G geactiveerd in nieuwe regio's.”

4G+ pilot in november

Vorige week maakte T-Mobile bekend in november te beginnen met een 4G+-pilot op een aantal nog te bepalen locaties. Het is de bedoeling via carrier aggregation (bundeling van spectrumblokken) tot 225 Mbps down aan te gaan bieden. KPN en Vodafone zijn al bezig met een geleidelijke uitrol van 4G+ na enkele pilots in het najaar van 2014. KPN biedt op het moment 4G+ (LTE Advanced) aan via een kwart van zijn antennesites. Vodafone biedt 4G+ in 130 gemeenten aan op het moment.

Als T-Mobile ervoor kiest om 4G+ te activeren zal dat door het gehele landelijke 4G netwerk zijn, geeft de woordvoerster aan. “T-Mobile verwacht dat het activeren van 4G+ net zoals de uitrol van 4G op 900MHs snel kan gebeuren vanwege ons nieuwe Single RAN netwerk. Overal waar T-Mobile dan op dat moment masten heeft met zowel 900MHz als 1800MHz zal 4G+ carrier aggregatie (met een hogere netwerk snelheid (225Mb/s)) beschikbaar zijn.”

'Geen acute noodzaak voor 4G+'

T-Mobile benadrukt overigens dat er op het moment geen acute noodzaak is om 4G+ te activeren op zijn netwerk, omdat het nu al de hoogste gemiddelde snelheden zou bieden. T-Mobile stelde vorige week op basis van onderzoek van DIKW Consulting (dat zich baseert op 97.000 Ookla speedtesten), voor het derde kwartaal op rij de hoogste 4G- netwerksnelheid in Nederland aan te bieden. In de gebieden waar T-Mobile zijn 4G-netwerk volledig heeft uitgerold, zou de operator gemiddeld de hoogste download- en uploadsnelheden bieden ten opzichte van de twee andere grote providers.

T-Mobile heeft in de Randstad 4G op de 900 MHz frequentie geactiveerd, een extra dekkingslaag bovenop de 4G-dekking op de 1800MHz. De 900 MHz frequenties gecombineerd met de 1800 MHz frequenties bieden een betere indoordekking. T-Mobile verwacht tegen het eind van het jaar 75 procent van de inwoners te kunnen voorzien van de verbeterde indoordekking (4G op de 900 MHz). Uit onderzoek op basis van het Telecompaper Consumer Panel bleek dat in mei van dit jaar 83 procent van de klanten van T-Mobile tevreden tot zeer tevreden waren over de mobiele dekking van hun operator binnenshuis.

T-Mobile heeft naar eigen zeggen ruim 5.000 LTE-antennes verspreid over Nederland staan. Dat is bijna de helft van de 10.874 LTE-antennes die eind juli in Nederland actief waren volgens het Antennebureau. T-Mobile claimt hiermee meer netwerkcapaciteit te bieden dan KPN en Vodafone samen.

Bron: telecompaper