T-Mobile heeft volgens gebruikers gemiddeld het snelste 4G-netwerk van Nederland

- DIKW vergeleek ruim 84.000 onafhankelijke klantentesten (Ookla) van KPN, Vodafone en T-Mobile
- T-Mobile gemiddeld het snelste in gemoderniseerde gebieden met significante verschillen in upload en downloadsnelheden
- Voldoende capaciteit op ‘crunchtime’: netwerk voorbereid op exponentiële datagroei in toekomst

Uit onderzoek van DIKW blijkt dat T-Mobile in het eerste kwartaal gemiddeld de snelste operator van Nederland is op zowel download-, upload en pingsnelheid*. Het nieuwste DIKW-rapport vergelijkt de Nederlandse mobiele (data)netwerken op basis van ruim 84.000 Ookla Speedtests, in de gebieden waar alle drie operators hun 4G-netwerken hebben gebouwd. Het snelheidsverschil tussen de drie Nederlandse operators is nog steeds groot.

t-mobile snelheid.jpg

Top 20 steden

Uit het DIKW-rapport blijkt verder dat de downloadsnelheid van T-Mobile in 18 van de 20 top-steden significant hoger is dan die van KPN en Vodafone (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, Haarlemmermeer, Den Bosch en Zoetermeer). Alleen in Rotterdam en Maastricht zijn de verschillen tussen T-Mobile en Vodafone niet significant.

Lampros Iskos, Directeur Technology van T-Mobile Nederland: ´We hebben de ambitie om het beste netwerk van Nederland te bouwen. Om dit te realiseren hebben we in de architectuur van ons netwerk vooral gekeken naar kwaliteit en capaciteit om de toekomstige explosieve groei aan data te kunnen verwerken. De uitkomsten van het tweede DIKW-rapport zijn voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Het is immers aan de klant die dagelijks van ons netwerk gebruik maakt, om te bepalen of we daadwerkelijk het beste netwerk hebben.” Op dit moment maken dagelijks ruim 1 miljoen klanten gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile.

Crunchtime

Het netwerk van T-Mobile is gebouwd met het oog op de exponentiële datagroei in de toekomst, waarbij capaciteit van cruciaal belang is. Iskos: “De hoge snelheden zijn prachtig, maar het is ook van belang dat het netwerk de kwalitatieve prestaties blijft leveren als veel klanten tegelijk een beroep doen op het netwerk. Ook dan zien we stabiele prestaties. Klanten ervaren dat ze op ‘crunchtime’, de spitsmomenten zoals op Koningsdag en Bevrijdingsdag, op drukke locaties kunnen blijven periscopen, gamen of livestreamen. Dat zien we zowel in onze systemen als aan de reacties op social media.”

Landelijke 4G-dekking

De uitrol van het nieuwe mobiele 4G-netwerk van T-Mobile verloopt voorspoedig. Vanaf oktober 2015 zal het 4G-netwerk landelijk dekkend zijn. In het eerste kwartaal is het datagebruik met 53% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2014.

Over het DIKW rapport

Sinds de start van de 4G-uitrol meten klanten zelf hun snelheid. Dit gebeurt o.a. via Ookla Speedtests, welke wereldwijd het meest gebruikt worden voor het meten van de snelheid van vast- en/of mobiel internet. In opdracht van T-Mobile zijn de ruim 84.000 Nederlandse resultaten van de Ookla speedtests in het eerste kwartaal 2015 geanalyseerd door DIKW Consulting B.V. een onafhankelijk data analyse bureau. Download het volledige rapport rechtsbovenaan deze pagina.