Smartphonepenetratie mondiaal 37%, drijft groei dataverkeer

De groei van dataverkeer via breedband internet (vast en mobile) wordt mondiaal vooral gedreven door het stijgende gebruik van smartphones. De persoonlijke penetratie van smartphones ligt mondiaal op 37 procent. Daarnaast groeit de penetratie van tablets per huishouden, mondiaal nu 26 procent.

De genoemde snelle groei in verbruik van vaste en mobiele data is mede het gevolg van een groeiend aanbod aan functionaliteiten en diensten, aldus marktonderzoeksbureau Futuresource Consulting. In de komende jaren zal de komst van meer functionaliteiten, diensten en devices (zoals wearables) steeds meer snelheid en capaciteit vragen van aanbieders van internettoegang. Het fenomeen Internet of Things (IoT) wordt steeds meer een commercieel interessante realiteit en zal de komende jaren een explosieve groei aan met elkaar en met het internet verbonden devices met zich meebrengen, zoals van sensors voorziene apparatuur in huishoudens en bedrijven.

De bemoeienis van overheden blijft een belangrijke factor in de groeiende toegang tot breedband internet, stelt Futuresource. Veel overheden stimuleren uitbreiding van netwerktoegang via vaste en mobiele netwerken buiten grote steden en in buitengebieden voor verbetering van de economische situatie en politieke en sociale gelijkheid.

Buiten Zuid-Korea, nog altijd de regio met de meest verspreide breedband internet penetratie, is West-Europa het gebied met de hoogste concentratie van landen met geavanceerde breedbandtechnologie. Zes van de top10-landen op dit gebied (qua spreiding en gemiddelde breedbandsnelheid) liggen in West-Europa. Zweden staat bovenaan, met een penetratie van FttH van 43 procent. Van alle huishoudens in het land heeft 35 procent toegang tot internet van 100 Mbps of meer.

Video is goed voor een meerderheid van het mondiale breedband-internetverkeer. De opkomst van OTT-diensten zoals YouTube en Netflix is verantwoordelijk voor de snelle groei van het videoverkeer over vast en mobiel internet. Nu er steeds vaker capaciteiteisende content zoals 4K HD-videoverkeer wordt aangeboden, verwacht Futuresource Consulting dat de druk op netwerken van ISP’s verder toeneemt.

Bron: telecompaper