Samsung kondigt nieuwe tablets met amoled-schermen aan

Samsung heeft twee nieuwe tablets aangekondigd die zijn voorzien van een amoled-scherm. Het gaat om een 8"- en 9,7"-variant die beide onderdeel uitmaken van de Galaxy Tab S2-serie. Ten opzichte van de voorgangers is de beeldverhouding aangepast.

De twee Tab S2-modellen volgen de tablets uit de vorig jaar uitgekomen Tab S-serie op. De eerste generatie bestond uit een 8,4"- en 10,5"-model, beide met een breedbeeldverhouding van 16:10. Bij de nieuwe modellen is de beeldverhouding aangepast naar 4:3 terwijl de tablets met schermdiagonalen van 8" en 9,7" net wat kleiner zijn dan hun voorgangers. Beide tablets hebben Super Amoled-panelen met een schermresolutie van 2048x1536 pixels, goed voor pixeldichtheden van respectievelijk 320 en 264 pixels per inch.

Voor de randen van de behuizingen gebruikt Samsung metaal terwijl de achterzijdes van plastic zijn. Die achterzijde bevat twee magnetische aansluitpunten voor een optioneel toetsenborddock. De voor Samsung bekende fysieke homeknop is op beide tablets aanwezig en deze heeft dezelfde soort vingerafdrukscanner als de Galaxy S6.

Volgens Samsung zijn de Tab S2-tablets de lichtste in hun klasse: het kleinste model weegt 265 gram en de grotere variant 389 gram. Beide zijn 5,6mm dik. Samsung refereert daarmee aan de iPad mini 3 en Air 2, die vrijwel dezelfde afmetingen hebben en respectievelijk 331 en 437 gram wegen. De accucapaciteit van de tablets bedraagt 4000mAh en 5870mAh.

Galaxy Tab S2Galaxy Tab S2

De tablets worden aangedreven door een Exynos 5433-soc. Deze heeft vier Cortex A57- en vier Cortex A53-cores in een big.Little-opstelling. Die cores zijn gekoppeld aan een Mali T760-gpu met zes kernen en 3GB lpddr3-geheugen. De soc wordt gefabriceerd op een 20nm-procédé. Voor opslag is 32GB aan flashgeheugen beschikbaar en het geheugen is uit te breiden via een micro-sd-slot. Vooralsnog zijn er geen versies met andere capaciteiten gepland. Op draadloos vlak is er ondersteuning voor wifi b/g/n/ac, bluetooth 4.1 en gps.

De tablets moeten begin september op de markt komen in de kleuren zwart en wit. Van het 9,7"-model zal zowel een wifi als wifi+lte-versie verschijnen met prijzen van respectievelijk 499 en 579 euro. Het kleinere 8"-model zal alleen als wifi-variant verschijnen en krijgt een adviesprijs mee van 399 euro.

Bron: tweakers.net