Samsung ‘herstelt’ de wereldorde in de smartphone markt

Volgens marktonderzoeker IDC heeft Samsung in het eerste kwartaal van 2015 weer flink wat smartphone marktaandeel gewonnen op de concurrentie. De Koreaanse fabrikant verscheepte in totaal iets meer dan 82.2 miljoen toestellen. Goed voor 24.6% marktaandeel. Vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar een een stijging van bijna 5%. Toch ondervindt Samsung ook nog altijd de gevolgen van het slechte jaar dat de fabrikant in 2014 mee maakte. In het eerste kwartaal van vorig jaar had de Koreaanse fabrikant namelijk nog een marktaandeel van ruim 30%.

Toch is dit goed nieuws voor Samsung want in het laatste kwartaal van 2014 zag de fabrikant Apple niet alleen langszij komen maar zelfs even voorbij stomen. OK, de verschillen waren niet erg groot, 20.4% voor Apple versus 19.9% voor de Koreanen, maar toch. Een kwartaal eerder was Samsung's marktaandeel namelijk meer dan dubbel zo groot dan dat van Apple. Ja, daarbij speelt ook mee wanneer de fabrikanten hun nieuwe vlaggenschepen in de winkels leggen, maar de verschillen tussen Apple en Samsung waren nog nooit zo klein als in de afgelopen zes maanden.

Apple in nu dus weer de nummer twee. De makers van de iPhone verscheepte in het eerste kwartaal volgens IDC 61.2 miljoen toestellen. Daarmee heeft de Amerikaanse fabrikant een marktaandeel van 18.3% gescoord. Vergeleken met het kwartaal daarvoor weliswaar een daling van ca. 1.5%, maar wel ruim 3% meer dan een jaar eerder.

Lenovo is de nummer drie. De Chinese fabrikant profiteert al geruime tijd van het feit dat het nu ook eigenaar is van Motorola. In totaal verscheepte Lenovo 18.7 miljoen smartphones en daarmee had de Chinese fabrikant in het eerste kwartaal van dit jaar 5.6% van de smartphone markt in handen. De Top 5 wordt verder gecompleteerd door Huawei met 5.2% marktaandeel (17.4 miljoen toestellen) en LG dat 4.6% marktaandeel had (15.4 miljoen toestellen). De kleinere van de twee Koreaanse fabrikanten slaagde er in om de nummer vijf positie te heroveren op Xiaomi.

smartphone verkopen q1.jpg

bron: mobilecowboys.nl