Roamingkosten Europa afgeschaft vanaf juni 2017

Het Europese Parlement heeft definitief ingestemd met het voorstel om roamingskosten af te schaffen binnen Europa. Vanaf juni 2017 zullen er geen extra kosten meer in rekening worden gebracht voor bellen, sms'en en internetten binnen Europa.

Geen roamingkosten binnen Europa

Het voorstel om de roamingkosten af te schaffen is niet nieuw en hier werd eerder deze maand al mee ingestemd door de Europese raad. Het afschaffen binnen Europa betekent dat providers geen extra kosten meer in rekening mogen brengen bij gebruik van andere Europese netwerken. Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes had het voorstel opgesteld.

De nieuwe regel gaat in vanaf juni 2017, waarbij er nog een verlaging van de kosten aan zit te komen in de zomer van 2016. Dit betekent overigens niet dat er geen kosten zijn voor bellen, sms'en of internetten in het buitenland, maar deze zijn maximaal gelijk aan de kosten voor deze diensten in Nederland. Later vandaag zal de Europese Commissie de regels nader toelichten in een persconferentie.

Netneutraliteit

Naast de afschaffing van de roamingkosten is er ook overeenkomst bereikt over netneutraliteit. Hiermee worden de strenge regels in Nederland enigszins afgezwakt. Deze nieuwe regels gaan al vanaf 30 april 2016 in werken. Zo mogen providers 'gespecialiseerde diensten/ voorrang gaan geven, waar dat nu nog niet is toegestaan in Nederland. Zo mag hier verkeer van Netflix bijvoorbeeld geen voorrang krijgen op andere diensten, maar daar lijkt dus verandering in te komen.

Bron: androidworld.nl