P3: mobiele netwerk Vodafone beste van Nederland

Vodafone
Vodafone heeft het beste mobiele netwerk van Nederland, dat concludeert internationale dienstverlener P3 communications in zijn Mobile Benchmark NL-rapport. Het rapport kijkt naar de prestaties en kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland vanuit het perspectief van de eindgebruiker. In het onderzoek zijn de netwerken van Vodafone, KPN en Tele2 meegenomen. P3 zegt geen resultaten van T-Mobile te kunnen laten zien, omdat deze tijdens de meetperiode in mei en juni 2015 bezig was met een grootschalige modernisering van het netwerk en dit geen eerlijke representatie zou opleveren.

Spraakkwaliteit
P3 heeft onder meer gekeken naar het succesvol tot stand brengen en beëindigen van gesprekken en de spraakkwaliteit van gesprekken. Met betrekking tot spraakdiensten in grote steden laten Vodafone en KPN volgens de onderzoekers goede resultaten zien met succespercentages van respectievelijk 99 en 98,7 procent. Tele2 volgt met 98,1 procent.

Datadiensten
Ook zijn datadiensten getest door te browsen naar de meest populaire webpagina’s en speciale testpagina’s, bestanden continu te up- en downloaden en video’s van YouTube af te spelen. Volgens P3 laten de resultaten zien dat de netwerken van Vodafone en KPN prestaties leveren met succesratio’s van in veel gevallen boven de 99 procent in grote steden, kleinere steden en onderweg.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat P3 een dergelijke test van mobiele netwerken in Nederland heeft uitgevoerd, in andere landen is het bedrijf al langer actief. Voor het onderzoek in Nederland zijn per netwerkbedrijf de gegevens van 200.000 gesprekken en bijna 30.000 datasessies verzameld, zowel in grote steden, kleinere steden, dorpen en op de weg. Volgens P3 scoren de netwerken van Vodafone en KPN in Nederland duidelijk beter dan netwerken in andere landen.

T-Mobile
T-Mobile claimde gisteren (24 augustus) op basis van onderzoek van DIKW Consulting, dat zich weer baseert op Ookla speedtesten, voor het derde kwartaal op rij de snelste 4G-netwerksnelheid in Nederland aan te bieden. Volgens de operator biedt het gemiddeld de hoogste download- en uploadsnelheden ten opzichte van KPN en Vodafone in gebieden waar het zijn 4G-netwerk volledig heeft uitgerold.

Bron: telecompaper