Mobiele netwerk van KPN krijgt een boost

In november zijn we gestart met werkzaamheden om de capaciteit van het 4G-netwerk te vergroten met de 1800Mhz frequentie. Nu zijn we zover dat we 4G+ grootschalig kunnen gaan uitrollen.

Om onze klanten een hoge kwaliteit van ons 4G-netwerk te bieden, zijn we hard bezig om de capaciteit van het 4G-netwerk flink te vergroten. We kunnen 4G daarmee aanbieden over zowel de 800Mhz frequentie, die we al hadden, als de nieuwe 1800Mhz (LTE1800) frequentie. Vorige week is LTE1800 op de eerste masten geactiveerd. Onze klanten merken dan vooralsnog alleen de capaciteitsuitbreiding. Wanneer de frequenties ook daadwerkelijk worden gekoppeld en aangezet, kunnen we onze klanten mobiele internetsnelheden bieden van boven de 200 Mbit/s. Naar verwachting zal deze stapeltechniek, 4G+ genaamd, in maart 2015 geactiveerd worden. 

Waarom is dit nodig?
De aanleiding voor het toepassen van 4G+ is de sterke groei van het dataverbruik via 4G. Bij KPN-klanten die overstappen van 3G naar 4G ligt dat verbruik nu al zo’n tweeënhalve keer hoger, bij Hi-klanten zelfs vier keer hoger. Door deze enorme groei, moet de capaciteit voor in de toekomst flink uitgebreid worden.
Werkzaamheden
Het team Mobile Operations werkt hard aan de uitrol van LTE1800 en de activering van 4G+. Dit is een complexe operatie waarbij op honderden zendmastlocaties in het land werkzaamheden uitgevoerd worden.
Max Loog, programmamanager: ‘De werkzaamheden aan de zendmastlocaties kan tot verstoringen leiden. Met name klanten die gebruik maken van het netwerk in het gebied van de betreffende zendmast kunnen er last van krijgen. Maar we doen er natuurlijk alles aan om de impact voor onze klanten zo klein mogelijk te houden. We zorgen er met elkaar voor dat we hen ook in de toekomst een hoge kwaliteit van ons 4G-netwerk te kunnen blijven bieden.’
Eerst zijn de gebieden Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven aan de beurt. Eind 2015 zullen alle gebieden in Nederland met veel 4G gebruikers over deze extra capaciteit beschikken.

bron: kpn.nl