IoT groeit explosief, maar neemt ook gevaren met zich mee | PHC

Je bedrijfsnetwerk in gevaar door een explosieve groei van IoT?
Het groeiende gevaar van hacks als gevolg van de uitrol van IoT-oplossingen leidt nog niet tot een toenemende beveiliging van data door ondernemingen. Dat stelt Strategy Analytics in zijn 'IoT 2016 Security Survey'.

Slechts 6 procent van de bedrijven is in staat om cyberaanvallen vroegtijdig te identificeren en tegen te gaan. 70 procent heeft geen of onvoldoende beveiliging op dit gebied. De IT-afdelingen van deze bedrijven spenderen minder dan 20 procent van hun tijd aan het beveiligen van hun netwerken en databronnen.

56 procent van de 600 ondernemingen die zijn onderzocht, geeft aan dat zij in de afgelopen 12 maanden (mogelijk) een succesvolle cyberaanval hebben meegemaakt. 44 procent van deze ondernemingen waren niet in staat om te achterhalen om wat voor soort cyberaanval het ging of hoe lang de aanval duurde. 39 procent stelde het afgelopen jaar geen beveiligingsinbreuken te hebben meegemaakt. 

Met het snel groeiende aantal toepassingen van IoT-oplossingen neemt ook het aantal devices en sensors toe die door cybercriminelen gebruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dit maakt het uitrollen van IoT-oplossingen zonder extra beveiliging zeer risicovol, stelt Strategy Analytics.

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 7 procent van de IT-afdelingen 50 procent of meer van hun tijd besteden aan beveiliging. Volgens 56 procent van de respondenten is de eindgebruiker het grootste security-gevaar voor hun IoT-netwerken, gevolgd door 42 procent die malware noemt. Volgens Strategy Analytics wordt het noodzakelijk om security al in te bouwen in een IoT-oplossing, zodat de kans kleiner is dat een cyberaanval tussen gaten in beveiliging door diverse security-aanbieders heen kan glippen.

Zie ook ons blog over IoT, waar we je alles uitleggen over de mogelijkheden van IoT.

Bron: Telecompaper.nl