Google toont features van Android M

Google heeft tijdens de keynote van de I/O-ontwikkelaarsconferentie een preview-versie van Android M getoond. Android M biedt het betaalsysteem Android Pay, een nieuw app-permissiemodel, custom tabs en een verbeterd energiebeheer.

Android M krijgt een nieuw permission model dat gebruikers meer mogelijkheden moet geven om de permissies voor apps naar eigen wens in te stellen. Apps zullen pas tijdens het gebruik via een dialoogvenster de vraag stellen om bepaalde features te gebruiken, terwijl dat momenteel nog voor alle permissies tijdens installatie gebeurt. Ook kunnen via het instellingenscherm permissies per applicatie of taak ingesteld worden.

2000616618.png

Ook nieuw zijn zogeheten custom tabs in Chrome. De ontwikkelaar kan de look-and-feel van een app gebruiken in een browserview die binnen een app wordt geopend. Ook Chrome-features als sign-ins, autofill en opgeslagen wachtwoorden worden door custom tabs ondersteund.

Apps kunnen voortaan in het application manifest aangeven welke koppelingen met andere apps gelegd moeten worden. Zo moet de eindgebruiker minder vaak met dialoogvensters geconfronteerd worden als bijvoorbeeld een link geopend moet worden.

Google wil met Android Pay veilig en simpel betalen mogelijk maken via nfc. Het ontgrendelen van de telefoon zou voldoende moeten zijn om een transactie te verrichten. Verder claimt Google dat Android Pay een open betaalsysteem is met ondersteuning voor onder andere MasterCard en Visa. Ook een groot aantal Amerikaanse winkelketens zou meedoen, terwijl tevens betalingen binnen apps mogelijk zijn. Onder andere Uber en GroupOn worden door Google genoemd.

Android Pay kan ook beter gaan samenwerken met smartphones met vingerafdrukherkenning, terwijl Google ook een standaard-api belooft voor het verwerken van vingerafdrukken. Tot nu toe ontwikkelden onder andere Samsung en Motorola hun eigen api's. Smartphones kunnen voortaan niet alleen ontgrendeld worden via de vingerafdrukscanner, maar ook betalingen via Android Pay moeten zo mogelijk worden.

Android M krijgt ook een verbeterd energiebeheer. Via de nieuwe feature doze kan Android M leren wanneer bijvoorbeeld een tablet niet gebruikt wordt en wanneer wel, onder andere via de bewegingssensor. Android kan bepaalde apps en diensten afsluiten en de tablet in deep sleep brengen op dergelijke momenten. Een Nexus 9 met ingeschakelde doze-modus zou tot twee maal langer werken op een volle accu.

Google brengt ook ondersteuning voor usb type-c. De kabel kan een smartphone laden, maar de telefoon kan via een dergelijke verbinding ook andere apparaten voeden. Verder meldt Google verbeterde copy/paste-functionaliteit, het sneller delen van content met anderen en een verbeterd volumebeheer.

Android M komt als preview beschikbaar voor Nexus 5, 6, 9 en de Player-mediaspeler. In het derde kwartaal moet de opvolger van Lollipop beschikbaar komen.

bron: tweakers.net