Google gaat Android-fabrikanten ranken op updatesnelheid

Sneller aanmoedigen van Android updates

Google gaat de druk opvoeren als het gaat om Android-updates. Smartphonefabrikanten zijn te traag met de update naar de nieuwste versie van Android en het uitsturen van beveiligingsupdates. Daar moet wat aan gebeuren.

Druk opvoeren
De trage uitrol van Android-updates door smartphonefabrikanten is een bekend probleem voor Android als platform. Niet alleen krijgen consumenten hierdoor laat de nieuwste Android-functies, maar voornamelijk bereiken de beveiligingsupdates met onnodige vertraging de juiste smartphones. Eerder heeft de Consumentenbond al Samsung aangeklaagd om deze praktijken. Dat moet beter kunnen, zo vindt Google. Volgens een reportage van Bloomberg verhoogt Google de druk op fabrikanten en providers om in ieder geval de beveiligingsupdates sneller uit te rollen, omdat dit het beste voor de gebruikers is.

Snellere android-update
Bloomberg heeft met meerdere partijen gepraat die van Google te horen hebben gekregen over het onderwerp. Zo vraagt het bedrijf onder andere of de fabrikanten de beveiligingsupdates vrij willen stellen van het lange testproces, waar normaal alle updates van het besturingssysteem doorheen moeten. Het probleem is vervolgens dat als er toch iets mis gaat met de update, Google de schuld krijgt.

Google heeft tevens een lijst gemaakt waarin alle smartphonemakers gerankt worden op hoe up-to-date hun toestellen zijn. Google heeft deze lijst al met bepaalde Android-partners gedeeld en denkt er zelfs aan om de lijst publiekelijk te maken. Dit zou langzame updaters moeten motiveren om de updates aan te pakken.

Wat Google doet
Google maakt zelf ook steeds meer zetten om het updaten makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door onderdelen van Android te splitsen, waardoor de belangrijkste updates uitgerold kunnen worden naar alle Android-toestellen, zonder tussenkomst van de fabrikanten. Ook zorgt Google ervoor dat steeds meer apps die standaard bij het besturingssysteem geleverd worden, als losse apps in de Play Store te vinden zijn. Hierdoor kan het bedrijf updates voor deze apps uitrollen, zonder een update voor het volledige besturingssysteem.

Beveiliging updates
De meeste updates zijn bedoelt om de beveiliging te verbeteren van je software. Het laatste wat je wil, is het verliezen van belangrijke data op je telefoon. Bedrijfsgevoelige informatie, die je liever niet deelt met de rest van de wereld. In een eerder geschreven blog over datalekken, vertellen we wat het belang van goed beveiligde software is.