Google brengt Android 5.1 met betere apparaatbeveiliging en HD Voice uit

Google heeft Android 5.1 aangekondigd, een update die een aantal nieuwe features met zich meebrengt. Zo is er betere vergrendeling tegen ongeautoriseerde toegang, die ook na een factory reset nog in stand blijft. Daarnaast is er ondersteuning voor HD Voice en meerdere sim-kaarten.

De vernieuwingen in Android 5.1 zijn uiteengezet op het blog van Google. Een van de belangrijkste nieuwe functies is het uitbreiden van de beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang. Zo was het al mogelijk om een apparaat op afstand te vergrendelen, maar de beveiliging is robuuster gemaakt: na een factory reset moet er nog steeds eerst ingelogd worden met het Google-account dat bij het apparaat hoort. Op die manier zouden dieven geen toegang meer moeten kunnen krijgen tot een gestolen Android-apparaat. Volgens Google komt de nieuwe apparaatbeveiliging beschikbaar voor smartphones en tablets die vanuit de winkel met Android 5.1 worden geleverd. Ook de Nexus 6 en Nexus 9 worden ondersteund.

Verder is Android 5.1 compatibel met HD Voice. Dit is een technologie die de audiokwaliteit bij telefoongesprekken moet verbeteren en door Nederlandse providers wordt ondersteund. In Android 5.1 is het tevens standaard mogelijk om meerdere simkaarten tegelijkertijd te gebruiken; voorheen moesten fabrikanten hier nog zelf ondersteuning voor inbouwen. Verder zijn er nog enkele kleinere verbeteringen, zoals het beheren van wifi-netwerken en gekoppelde bluetooth-apparaten vanuit het quicksettings-menu.

Android 5.1 heeft net als versie 5.0 de codenaam Lollipop. De software komt uit voor de Nexus 6 en Nexus 9. Of andere Nexus-apparaten, zoals de Nexus 5 en Nexus 7, ook worden ondersteund is nog niet duidelijk, maar wel aannemelijk. Google heeft nog maar weinig informatie gegeven over de precieze uitrol, die overigens wel per direct van start gaat.

bron: tweakers.net