Fabrikanten Samsung, LG en Google gaan Android maandelijks van updates voorzien

Samsung, LG en Google gaan maandelijks patches uitbrengen voor beveiligingslekken in Android-smartphones. Daartoe hebben de fabrikanten besloten na het grote Android-lek Stagefright. De snellere updates moeten gebruikers veiliger houden.

De fabrikanten geven nog niet aan welke toestellen het bij die patchrondes van updates zullen voorzien. Daarover zullen later meer details bekend worden. De fabrikanten zijn in overleg met providers om de updates zo snel mogelijk bij gebruikers te krijgen. Nu moeten providers updates nog individueel per toestel goedkeuren, een proces dat lang duurt.

De maandelijke patchronde, de tekst spreekt van een update 'ongeveer eens per maand', doet denken aan Patch Tuesday, een update met fixes voor beveiligingsproblemen die Microsoft maandelijks uitbrengt. Het is onbekend hoe dit nieuwe beleid geïmplementeerd wordt  en of het bijvoorbeeld net als CyanogenMod geregeld geautomatiseerd builds van firmware gaat compileren voor de beveiligingsupdates. Toestellen met een recente versie van CyanogenMod zijn als enige niet kwetsbaar voor het grote Android-lek Stagefright.

Dat de fabrikanten hiertoe hebben besloten, komt door de grote bug in video-engine Stagefright. Die bug maakt vrijwel alle Android-smartphones kwetsbaar. Inmiddels zijn de fabrikanten bezig met het verspreiden van updates om de kwetsbaarheid te verhelpen. Volgens Google zullen honderden toestellen een update krijgen.

Google stuurt al langer maandelijks naar fabrikanten een lijst van kwetsbaarheden, maar tot nu toe ondernamen fabrikanten, inclusief Google zelf, daar geen actie op. Het is de eerste keer in de smartphone-industrie tot nu toe dat meerdere grote fabrikanten vrijwel tegelijk hebben besloten vaker updates uit te brengen om beveiligingsproblemen te verhelpen.

Bron: tweakers.net