Eerste ervaring met de Samsung Galaxy S6 Edge+: stijlvolle Note-vervanger

DELFT - 2015 is het jaar dat Samsung alles anders doet en de Galaxy Note-serie is daarop geen uitzondering. In plaats van de Galaxy Note 5 is het de Galaxy S6 Edge+ die dit jaar de koppositie van Samsung's phabletlijn inneemt. In dit artikel tekenen we onze eerste ervaringen met het apparaat op.

Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on

Om het even heel eenvoudig te verwoorden is de Galaxy S6 Edge+ niet veel meer dan een grote versie van de Galaxy S6 Edge. Dat betekent enerzijds dat het een erg goede telefoon is, anderzijds betekent het dat de update niet zo groot is als sommigen misschien verwacht hadden. De verbeteringen zijn vooral softwarematig en gericht op multimedia. Op hardwarevlak blijven de aanpassingen beperkt tot een groter scherm, extra werkgeheugen, meer accucapaciteit en hogere oplaadsnelheden.

Het ontwerp van de Galaxy S6 Edge+ is zoals je dat mag verwachten van een grotere Galaxy S6 Edge. De smartphone is van voor en achter van glas en heeft een aluminium rand. Dat ziet er op zich al goed uit en wordt afgemaakt door het scherm dat aan beide zijkanten krom wegloopt. Daardoor krijgt de telefoon een futuristische look en lijkt hij dunner dan hij eigenlijk is. De prijs die je voor het mooie ontwerp betaalt is dat de batterij niet verwisselbaar is en het geheugen niet uitbreidbaar.

“Het gekromde scherm geeft de S6 Edge+ een futuristische look”

Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on
 
Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on

Het display is vergelijkbaar met de Galaxy S6 Edge: een super amoledpaneel met 2560x1440 pixels en twee gebogen randjes. Het formaat is gegroeid naar 5,7 inch, waarmee de telefoon zich in het midden van de phabletmarkt bevindt qua grootte. De kleuren zien er bijzonder goed uit, het contrast is extreem hoog en de kijkhoek nagenoeg perfect. De helderheid van het scherm is ook in orde en de speciale zonlichtmodus zorgt ervoor dat je ook buiten nog goed kunt zien wat je aan het doen bent. Het is zonder twijfel een van de beste displays in de smartphonemarkt.

Samsung erkent dat de gebogen randen van de Galaxy S6 Edge vooral op designvlak een succes waren. Functioneel boden ze weinig meerwaarde. Zodoende was het de uitdaging om bij de plus-variant wel een functionele meerwaarde te bieden. Daarvoor heeft Samsung naast de people edge de apps edge in het leven geroepen: een aantal snelkoppelingen naar je meestgebruikte apps. Die bereik je door vanaf de rand het scherm in te vegen, waarna je met een tweede swipe kunt wisselen tussen de people en apps edge. We kunnen ons voorstellen dat het soms handig kan zijn, maar een briljante meerwaarde van het gebogen scherm is het zeker niet.

Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on
 
 
 

“Afgaande op onze eerste ervaringen is de telefoon erg snel”

Onder de motorkap is de Galaxy S6 Edge+ bekend. De processor is nog steeds de Exynos 7 Octa-chip, voorzien van 4 Cortex A57-kernen en 4 Cortex A53-kernen. Omdat de chip met een 14nm-proces gemaakt is en met 2,1GHz vrij hoog geklokt is staat hij ook nu nog aan de top van de markt. Het werkgeheugen van de telefoon bedraagt 4GB en de ram-problemen van het originele S6-duo zouden volgens Samsung niet meer aanwezig moeten zijn. Het is te vroeg om dat te verifiëren. Afgaande op onze ervaringen met het toestel tijdens de hands-on-sessie is de Galaxy S6 Edge+ in ieder geval erg snel.

De interface is nog steeds TouchWiz en kent weinig veranderingen tegenover de versie op de Galaxy S6. Daar is op zich weinig mis mee, want de TouchWiz-interface van de Galaxy S6 was voor de verandering eens niet lelijk, druk en veel te zwaar. Ook bij de Galaxy S6 Edge+ ziet de interface er best gelikt uit, dus dat is mooi.

De software heeft op multimediavlak wel de nodige veranderingen ondergaan. Meest notabele toevoeging is 'ultra high quality audio', een soort upscaling van je mp3'tjes. Volgens Samsung moeten je geluidsbestanden via deze optie veel mooier en natuurlijker gaan klinken, een beetje zoals de DSEE HX-functie van Sony's Z-lijn. Voorwaarde is dat je een bedrade headset of een van Samsung's speciale bluetooth-headsets of speakers aansluit. Helaas hebben we het niet kunnen testen, dus praktijkbevindingen van de functie houdt je nog van ons tegoed. In ieder geval is het op papier een leuke toevoeging.

Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on

“Je kunt direct vanuit de camera naar YouTube streamen, het is de vraag in hoeverre je dat zult gebruiken”

De camera van de Galaxy S6 Edge+ is hardwarematig gelijk aan die van de Galaxy S6 Edge. Dat betekent ook dat hij flink uitsteekt uit de body en dat is erg jammer. De fotokwaliteit die het toestel levert maakt dat gelukkig ruimschoots goed. Hoewel we zoals altijd nog geen kans hebben gehad om de camera uitgebreid te testen, hebben we uitstekende ervaringen met de camera van de S6 Edge en gaan we er vanuit dat de plus-variant die kwaliteit kan evenaren.

Samsung legt vooral veel nadruk op de nieuwe camerasoftware, waarin een aantal extra functies opgenomen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld direct vanuit de camera-app live streamen naar YouTube en is het mogelijk om een soort video-collages te maken. De functies klinken leuk en lijken goed te werken, maar het is maar de vraag in hoeverre je ze in de praktijk echt zult gebruiken.

De Galaxy S6 Edge+ heeft een batterijcapaciteit van 3000mAh, dat zou goed moeten zijn voor twee uur meer gebruikstijd dan de Galaxy Note 4. Het grote nieuws bevindt zich echter op het vlak van snel opladen. De laadsnelheid via een kabeltje moet volgens Samsung met 10% verbeterd zijn, terwijl draadloos opladen zelfs tot 35% sneller kan. Opladen gaat via de PMA- en Qi-standaard en de technologische verbetering zit volgens Samsung zowel in het toestel als in de laadpad. De Galaxy S6 Edge+ heeft een normale micro usb-poort en is dus nog niet voorzien van een usb-c-connector.

Net als zijn kleine broers heeft de Galaxy S6 Edge+ gewoon weer beschikking over een vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Die eerste werkt op het eerste gezicht goed, de hartslagmeter vinden we een vrij zinloze toevoeging. De infraroodpoort waarmee je het toestel als afstandsbediening kunt gebruiken is wederom van de partij.

“Het scherm, de camera, het ontwerp en de SoC behoren allemaal tot de top”

Alles bij elkaar is het duidelijk dat de Galaxy S6 Edge+ een erg goede telefoon is en zonder twijfel een van de beste phablets die je de komende tijd kunt kopen. Het scherm, de camera, het ontwerp en de SoC behoren allemaal tot het beste wat de smartphonemarkt te bieden heeft. Echte nadelen zijn we, los van het ontbreken van een micro sd-slot, nog niet tegengekomen. Vergeleken met de wat lompe Galaxy Note-lijn is deze Galaxy S6 Edge+ op designgebied bovendien een verademing. Toch zal deze aankondiging voor veel Note-fans een licht bittere nasmaak kennen: het pennetje is niet meer en in vergelijking met voorgaande jaren is het verschil tussen de Galaxy S6 en de Note 5-vervanger maar mager.

De Galaxy S6 Edge+ zal op 4 september in de winkels tegen een adviesprijs van €799 voor de 32GB-variant. De versie met 64GB noemt Samsung Nederland niet in zijn persbericht. Samen met deze smartphone introduceert Samsung een aantal nieuwe accessoires, zoals een powerbank met ondersteuning voor draadloos opladen en de Level On Pro-headset die ondersteuning biedt voor ultra high quality audio via bluetooth.

Bron: allaboutphones