Dual sim: Zakelijk en Privé met één telefoon

Je hoort het steeds vaker: we streven er naar om zakelijk en privé te scheiden. Door de (op)komst van de mobiele telefoon en internet zijn medewerkers makkelijker in staat om buiten kantoor te werken. Hierdoor loopt het privé en zakelijke leven echter wel meer door elkaar heen. Het lijkt heel loyaal ook buiten kantooruren aan het werk te zijn, maar uit onderzoek blijkt dat het de efficiëntie van het werk en de eigen gezondheid niet altijd ten goede komt. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden en oplossingen om werk en privé te scheiden. Hoe werkt Whatsapp met een Dual sim? Dat licht ik in deze blog extra toe.

Twee toestellen

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk twee aparte telefoons: één privé en één voor werk. Naar schatting heeft meer dan 30% van de medewerkers een telefoon van de zaak met daarnaast een privétoestel. Het is een poging om zakelijk en privé te scheiden, maar niet de meest efficiënte manier om dit te doen. Het betekent namelijk dat deze mensen vaak met twee telefoons tegelijk op pad gaan. Het is lastig iedere keer te moeten switchen tussen de telefoons. Daarnaast kost het onnodig veel geld, aangezien er twee apparaten moeten worden aangeschaft. Dit kan dan ook makkelijker: één apparaat, maar met een complete scheiding tussen privé en zakelijke communicatie. Het kan met de Dual Sim technologie.

Hoewel de namen op elkaar lijken, moeten we Dual Sim niet verwarren met Duo Sim. Het zijn namelijk twee verschillende technieken met allebei een ander doel. Bij de laatste krijg je twee simkaarten op 1 abonnement om in verschillende apparaten te gebruiken (bijvoorbeeld een smartphone én tablet, al zijn ze niet gelijktijdig te gebruiken).

Dual Sim

Dual Sim heeft daarentegen niets te maken met de techniek van een simkaart maar met de techniek van een toestel. Door middel van Dual Sim is het namelijk mogelijk om 2 simkaarten (tegelijk) in een toestel te gebruiken met daarop dan ook 2 verschillende telefoonnummers. Het gebruik van Dual Sim smartphones komt in Nederland nog niet heel veel voor. In Aziatische landen zoals China en Japan is dit al een tijdje wel behoorlijk populair. Het is zelfs zo dat bijna alle Chinese toestellen die op de markt komen uitgerust zijn met de mogelijkheid voor Dual Sim.

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is een Dual Sim toestel een smartphone waarin je twee simkaarten kunt stoppen. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je zowel een privé als een zakelijk nummer hebt. Normaal gesproken zou je dan 2 verschillende toestellen gebruiken en overal mee naar toe moeten nemen. Met een Dual Sim toestel heb je nog maar 1 toestel nodig en kun je toch beide nummers gebruiken.

Aangezien toestellen de laatste jaren over het algemeen steeds groter zijn geworden, heeft dit de weg vrij gemaakt voor smartphone fabrikanten om de Dual Sim technologie verder te ontwikkelen. Omdat er twee simkaarten in het toestel geplaatst moeten kunnen worden is extra ruimte nodig.

Dual SIm

Dual Sim techieken

Er zijn verschillende Dual Sim technieken. De verschillen kunnen van invloed zijn op je keuze op het moment dat je een nieuw toestel aanschaft.

  • Passief

Hierbij is er altijd maar één simkaart actief. Als je de andere wilt gebruiken moet je handmatig overschakelen op het tweede nummer. Nadeel is dus dat je maar op 1 nummer tegelijk bereikbaar bent.

  •  Actief

Bij dual sim actief zijn beide simkaarten tegelijkertijd geactiveerden kunnen gelijktijdig worden gebruikt. Het toestel heeft hierbij twee antennes om de data te ontvangen en te verzenden.

  •  Standby

In dit geval zijn beide simkaarten actief om berichten en telefoontjes ontvangen, maar op het moment dat je belt met de ene simkaart wordt de andere gedeactiveerd.

Handig in gebruik

Voor het gebruiken van de Dual Sim is geen extra software benodigd na aanschaf. De techniek zit verweven in de standaard software van het toestel. Op het startscherm kun je automatisch zien welke simkaart(en) actief zijn en wat de kwaliteit van de verbinding is.

Via de instellingen kun je ook nog zaken aanpassen, bijvoorbeeld welke simkaart als standaard gebruikt moet worden, welke simkaarten actief moeten zijn en automatisch doorschakelen bij afwezigheid.

Op het moment dat je wordt gebeld of een SMS ontvangt kun je snel zien via welke simkaart deze oproep of SMS binnenkomt. In veel gevallen kun je ook een naam, getal of afbeelding koppelen aan de simkaart om nog beter te herkennen via welke simkaart/nummer je gebeld wordt. Oftewel, je kunt snel zien of het een privé of zakelijke oproep is.

Op het moment dat je iemand wil bellen of een SMS wil sturen kun je op het moment van verzenden kiezen via welke simkaart dit moet gebeuren. Dit kan gewoon via de standaard dialer of SMS app. Dit werkt dus als bij Whatsapp met een dual sim

Dual sim Whatsapp

Ook is het tegenwoordig mogelijk om voor zowel privé als zakelijk WhatsApp te gebruiken op 1 toestel. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om 2 accounts te gebruiken op een toestel waarmee je dus met 2 verschillende telefoonnummers kunt aanmelden, berichten kunt versturen en ontvangen. Dit wordt netjes gescheiden doordat je 2 verschillende WhatsApp apps gebruikt en je privé en zakelijk gesprekken dan ook niet door elkaar lopen.

Wil je graag meer info over Dual Sim, eSIM of wil je weten op welke manier je nog meer privé en zakelijk kunt scheiden, loop dan gerust even binnen of stuur mij een bericht.