Samsung DeX: het nieuwe werken

Tijdens de introductie van de Samsung Galaxy S8 en de S8 Plus, kwam Samsung met nog een unieke introductie: de Samsung DeX. De DeX moet dé PC- en laptopkiller gaan worden en zal, als het aan Samsung ligt, de functie van een standaard werkplek gaan overnemen. Met de specificaties en mogelijkheden die benoemd werden zou dit ook best eens mogelijk kunnen zijn.

Kan Samsung hiermee een nieuwe manier van werken forceren? Zouden ze het voor elkaar krijgen dat we over een aantal jaar niet meer op PC’s en laptops werken maar dat we onze werkplek overal mee naar toe nemen en kunnen opbouwen waar we maar willen?

Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar de eerste stappen zijn al gezet door Samsung!

Docking station

De DeX is in feite een docking station die je smartphone transformeert tot een desktop. De kracht van je smartphone is de kracht van je desktop. De nieuwste smartphones zoals de Samsung Galaxy S8 beschikken over een snelle processor die veel reken- en denkwerk aankan.
De DeX beschikt over een HDMI aansluiting waarmee je vrijwel ieder (modern) scherm aan kunt sluiten. Daarnaast kun je een muis en toetsenbord koppelen om praktisch te kunnen werken.

Samsung DeX: The Journalist

Samsung DeX Apps

Zoals bij ieder nieuw platform of interface moeten apps worden geconfigureerd om deze optimaal werkend te krijgen. De Samsung DeX maakt gebruik van de Google Play store en Samsung werkt met veel ontwikkelaars samen om apps en games beschikbaar te maken voor gebruik met de Samsung Dex.
De meeste apps zijn vooral gericht op productiviteit en creativiteit, maar er is ook gedacht aan amusement zoals YouTube, Google Movies, Music en diverse games. De verwachting is dat de ontwikkeling de komende tijd flink zal groeien om nog meer apps en games beschikbaar te maken voor de Samsung DeX interface.
Vanuit de Samsung DeX heb je rechtstreeks toegang tot de DeX Apps Store. Voor het downloaden en updaten heb je een Google-account nodig.

 

Microsoft en Adobe

Met de introductie van de DeX heeft Samsung nog beter de samenwerking opgezocht met bijvoorbeeld Microsoft en Adobe. Hierdoor is Samsung DeX compatibel met Microsoft Office en de mobiele apps van Adobe.
Maak je gebruik van applicaties op Windows, dan heb je met Samsung DeX veilig toegang tot virtuele desktops via bijvoorbeeld Citrix en VMware.

DeX en de Cloud

Er wordt tegenwoordig veel over gesproken en aandacht besteed aan werken in de Cloud, bewaren van gegevens in de Cloud, werkplekken in de Cloud etc.

De DeX leent zich perfect voor werken in de Cloud, door de combinatie worden we steeds flexibeler en kunnen we overal werken, waar we maar willen.

Daarnaast biedt het ook veel voordelen ten aanzien van de aanschaf van nieuwe hardware, licenties, software en randapparatuur.

Voor wie en wanneer is DeX te gebruiken?

Op papier is de DeX heel interessant en een logische ontwikkeling. Vooral in de zakelijke markt biedt het veel mogelijkheden.
Hoe vaak sleep je toch maar geen laptop mee, of twijfel je over de aanschaf van een nieuwe laptop?
Nu heb je aan je eigen Samsung Galaxy S8 en DeX al genoeg.
Over de hele wereld kun je DeX koppelen aan een monitor of TV om daarmee vanaf iedere locatie te kunnen blijven werken.
Wat gebeurt er als deze ontwikkeling zich verder doorzet? Hoe werken we dan? Wie gebruikt er dan nog een laptop of PC? Waar staan onze gegevens en hoe komen we bij onze bestanden?

Wil je hierover met ons van gedachten wisselen of kijken wat dit voor je bedrijf kan betekenen? Uiteraard houdt PHC de ontwikkelingen op de voet bij en kunnen je dan ook van advies voorzien wat in jouw situatie de beste oplossing is.