Dinsdag 21 Juni 2011

Zens komt met draadloze oplaadpad


Zonder kabels de mobiele telefoon opladen is niet langer een utopie dankzij de nieuwe draadloze lader van Zens.

De draadloze oplader van Zens is een platte 'oplaadmat' die met een snoer op het stroomnet wordt aangesloten. Het principe is heel eenvoudig: leg een mobiele telefoon op de oplaadmat en het opladen begint direct. Dit gebeurt geheel draadloos, zonder enige kabel. Op de Zens Dual Charger passen zelfs twee apparaten tegelijkertijd. Via de USB poort is bovendien nog een extra toestel op te laden.

De oplader werkt op basis van Qi, de nieuwe internationale, breed gedragen standaard voor draadloos opladen, bedacht door Philips. De Zens oplaadmat kan daardoor alle mobiele telefoons die Qi ondersteunen opladen. Naar verwachting komen de eerste telefoons met deze nieuwe techniek na de zomer op de markt. Met deze draadloze oplader van Zens is het nu al wel mogelijk om een iPhone 4 draadloos op te laden. Hiertoe dient de iPhone 4 eerst in de optioneel verkrijgbare oplaadhoes te worden geschoven.

Qi standaard
De Qi low power standard, zoals de officiële benaming luidt, maakt het mogelijk om mobiele apparaten op te laden zonder snoer (en zonder hoesje). Deze toestellen hebben dan de Qi-functie ingebouwd en verbruiken maximaal 5 watt aan energie. Het gaat daarbij dus niet alleen om mobiele telefoons, maar bijvoorbeeld ook om digitale camera’s, MP3-spelers of andere apparaten die relatief weinig stroom behoeven.

Het Qi principe bestaat al langer en wordt succesvol toegepast in bijvoorbeeld elektrische tandenborstels. De magnetische inductie-technologie brengt elektrische energie over een korte afstand draadloos over. Dit draadloze Qi opladen gaat even snel als met de huidige adapters. De oplaadmatten zijn ook energiezuinig, aangezien ze automatisch overschakelen naar stand-by als het apparaat volledig is opgeladen.

Het Qi consortium telt 70 grote fabrikanten, waaronder RIM (BlackBerry), Samsung, HTC, LG en Nokia. De nieuwe standaard voor draadloos opladen moet het gemak voor de consument vergroten en de bedrade opladers gedeeltelijk of zelfs volledig overbodig maken; één Zens Qi lader volstaat namelijk om talloze apparaten op te laden. De verwachting is dat er op korte termijn een vergelijkbare standaard komt voor laptops en andere, grotere apparatuur.

 

Copyright 2010 PHC Mobile Office Specialist. All rights reserved. Use of this website signifies your agreement to the Terms of Use and Online Privacy Policy.
Klik hier voor de algemene voorwaarden.